duminică, 1 ianuarie 2012

Ion de Liviu Rebreanu momentele subiectului


Ion
                                 de Liviu Rebreanu
Momentele subiectului
Expozitiunea
Actiunea romanului incepe intr-o zi de duminica , in care locuitorii satului Pripas se afla la hora in curtea Todosiei, vaduva lui Maxim Oprea.
In centrul adunarii este grupul dansatorilor. Descrierea dansului traditional somesan este o pagina etnografica prin portul popular, prin pasii specifici, prin viguarea dansului, prin figurile pitoresti ale lautarilor.      
Cercul horei este centrul lumii satului, este o descatusare de energie.
Asezarea privitorilor reflecta relatiile socilale, fruntasii satului, primarul si chiaburii disculta separat de taranii asezati pe prispa. Fetele ramase nepoftite la hora privesc, iar mamele si babele mai retrase vorbesc despre gospodarie. Este prezentata si Savista, oloaga satului, prezentata cu un portret grotesc.
Sunt prezentati intelectualii satului, preotul Belciug, familia invatatorului Herendelea care vin sa priveasca fara sa se amestece in joc.
In hora sunt numai fete si flacai. Hotararea lu Ion de o lua pe Ana la joc, desi o place pe Florica cea saraca constituie inceputl confictului.
Intriga
Venirea lui Vasile Baciu , tatal Anei , de la carciuma la hora si confruntarea verbala cu Ion pe care-l numeste hot si talhar pentru ca sarantocul umbla sa-i ia fata promisa unui bogat George Bucluc constitiue intriga romanului.
Rusinea pe care i-o face Vasile Baciu lui Ion la hora in fata satului starneste dorinta de razbunare a lui Ion care la randul lui il face de rusine pe Baciu lasand-o insarcinata pe Anapentru al determina sa accepte nunta.
Conflicte
La safarsitul petrecerii flacaii merg la carciuma. Este prezentata bataia flacailor in aparenta pentru plata lautarilor, dar in fapt pentru a o lua pe Ana de sotie. Acest lucru constituind victoria lui Ion care il rapune pana la urma cu parul pe George.
Conflictul central al romanului este lupta taranului pentru pamant.
Drama lui Ion este drama taranului sarac care nu-si accepta conditia si este pus in situatia de a alege intra iubirealui petru Florica si averea Anei.
Conflictele secundare intre Ion si George Bucluc mai intai pentru Ana si apoi pentru Florica.
Conflictul tragic este sinuciderea Anei.
Desfasurarea actiunii
Dorind sa obtina  pamant mult, Ion ii face curte Anei, o seduce si il forteaza pe Vasile baciu sa accepte casatoria.
Ion nu cere acte pentru zestre si din acest moment incep bataile si drumurile de la Ion la Baciu.
Sinuciderea Anei nu constituie pentru ion un act de vinovatie deoarece el nu vede in Ana si in copilul lor Petrisor decat garantie asupra pamanturilor. Nici moartea copilului nu-l impiedica pe Ion sa mearga la Florica , ea fiind maritata cu George.
Deznodamantul
George nu este decat un instrument in mana destinului pentru ca il omoara pe Ion. Este arestat, florica ramane singura, iar averea revine Bisericii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu